Friday, April 2, 2010

Partizan među četiri najbolja tima Evrope!




BEOGRAD - Košarkaši Partizana plasirali su se sinoć, posle 12 godina pokušaja, na završni turnir Evrolige, pošto su pred više od 20.000 ljudi u beogradskoj Areni pobedili Makabi sa 76:67 (18:16, 20:19, 17:17, 21:15) i četvrtfinalnu seriju rešili u svoju korist sa 3:1.
Partizan je do pobede stigao igrom koju je forsirao tokom cele sezone: borbenom sa jakom odbranom i dobrim skokom, uz čvrst karakter.
Pomoglo je i očajno veče najboljeg strelca Makabija Alana Andersona, koji se nije upisao u listu strelaca.

Odlučujući period bio je početak poslednje četvrtine kada su crno-beli serijom 12:2 stekli vođstvo od 67:54. Najefikasniji u timu Partizana bio je Lester Mekejleb sa 19 poena.
Dušan Kecman je dodao 12, Aleks Marić devet, a Lorens Roberts osam poena, ali uz 12 skokova. Endrju Viznevski je postigao 15 poena za Makabi, Dor Fišer i Doron Perkis su ubacili po 14, a Čak Eidson 12. Utakmica je odigrana u vatrenoj atmosferi pred prepunom beogradskom Arenom, koja je pre samog početka meča bila okićena crno-belim trakama i balonima u bojama srpske zastave, plavoj, crvenoj i beloj.
Vidljivi su bili veliki transparenti "Kosovo je Srbija" i "Dogodine u Kninu", a cela dvorana je dugo pevala narodnu pesmu "Oj Kosovo, Kosovo".
Ohrabreni podrškom sa tribina crno-beli su dobro počeli meč i sa dva kontranapada stekli početnu prednost, ali ne i da steknu osetniju prednost.
Većim delom meča igralo se brzo i borbeno, ali nijedan tim nije uspevao da se odlepi.
Situacija se zaoštrila sredinom druge četvrtine kada je klupi Partizana dosuđena tehnička greška zbog čega su ka terenu poletele kovanice i upaljači.
Tenzija je i pre toga bila podignuta, pošto su se igrači obe ekipe nekoliko puta pokoškali na terenu. Čak je i poslovično mirni kapiten Partizana Petar Božić bio u duelu sa Andersonom koji ga je držao za nogu nakon što su pali u jednom duelu.
Makabi je posle tehničke greške i četiri slobodna bacanja poveo sa 28:23, ubrzo i 30:24. Usledila je serija Partizana od 7:0 pa se ponovo ušlo u rezultatsku klackalicu.
Prednost je u finišu pripala Partizanu, pošto je 2,29 metara visoki Slavko Vraneš postigao četiri poena u nizu, jer su mu dva šutra bila blokirana dok je lopta bila u silaznoj putanji. Veće promene nije doneo ni početak drugog poluvremena.
Malo opipljiviju prednost u tvrdoj utakmici u kojoj su se poeni teško postizali Partizan je stekao posle trojki Božića i Aleksandra Rašića kada je poveo sa 48:44. Nova trojka Rašića u finišu treće četvrtine Partizanu je donela i najveću prednost - 54:46. Greške u finišu te deonice, međutim, dozvolile su Makabiju da zaostatak do kraja te deonice smanji na svega tri poena 52:55. Poena u prvom minutu poslednje deonice nije bilo, ali je potom Mekejleb pogodio za dva uz dodatno bacanje, pa je Partizan brzo poveo sa 58:52.
Mekejleb je u 33. minutu pogodio i za tri poena, da bi zakucavanja Vraneša i Strahinje Miloševića srpskom šampionu donela prednost od 67:54. Makabi je u finišu pokušao da se trojkama vrati u meč, uspeo da zaostatak smanji na šest poena, ali ne i da uhvati rezutlatski priključak, umnogome i zato što je u tom periodu zbog ličnih grešaka ostao bez Viznevskog i Perkinsa.
Poslednju šansu Makabi je imao pri zaostatku od sedam poena, 48 sekundi pre kraja, kada je Kecman zabeležio skok u napadu i koševima sa penala rešio pitanje pobednika.
Partizan je tako i četvrti put u klupskoj istoriji došao do "fajnal fora". Pre 1998. godine među četiri najbolja tima bio je i 1992, kada je i osvojio titulu prvaka Evrope, kao i 1988, takođe pod vođstvom sadašnjeg trenera Duška Vujoševića.
Crno-bele je te 1988. godine u polufinalu eliminisao upravo Makabi.
Završni turnir Evrolige igraće se od 7. do 9. maja u Parizu, gde će pored Partizana nastupiti i Barselona, Olimpijakos i moskovski CSKA.
Dvorana: beogradska Arena; Gledalaca: 21.367; Sudije: Mitjana (Španija), Taurino (Italija), Cmikjevic (Poljska).
Partizan: Roberts 8, Sinovec, Mekejleb 19, Kecman 12, Milošević 2, Rašić 6, Mitrović, Božić 6, Marić 9, Veseli 5, Đekić 1, Vraneš 8.
Makabi: Limonad, Šarp, Viznevski 15, Perkins 14, Grin 1, Pnin, Anderson, Lazmi 7, Eidson 12, Blutental 4, Fišer 14.
(dodirni me.com)

No comments:

Post a Comment